Heb je een mooie tuin waar je graag van geniet, maar heb je last van knaagdieren die je planten en bloemen vernielen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel tuiniers hebben te maken met muizen, ratten en andere knaagdieren die hun tuin als een waar buffet zien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ongewenste gasten te voorkomen en te bestrijden. In deze blog geven we je een aantal handige tips om knaagdieren uit je tuin te houden.

Houd je tuin opgeruimd

Een opgeruimde tuin is niet alleen fijn om naar te kijken, het kan ook helpen om knaagdieren te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen rommel of afval in je tuin ligt, dit kan namelijk aantrekkelijk zijn voor muizen en ratten. Berg ook voedselresten goed op en laat geen etensresten slingeren. Dit geldt niet alleen voor je tuin, maar ook voor je schuur of opbergruimte. Knaagdieren kunnen namelijk ook hier hun weg naar binnen vinden en zich daar nestelen.

Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken om knaagdieren uit je tuin te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld planten zoals munt, lavendel en goudsbloem die een sterke geur hebben waar knaagdieren niet van houden. Door deze planten in je tuin te zetten, kun je muizen bestrijden. Daarnaast zijn er ook speciale geurmiddelen verkrijgbaar die knaagdieren afschrikken. Deze zijn vaak gemaakt van natuurlijke oliƫn en zijn veilig voor mens en dier.

Houd wespen op afstand

Naast knaagdieren, kunnen ook wespen voor overlast zorgen in je tuin. Vooral in de zomermaanden zijn ze actief en kunnen ze vervelend zijn tijdens het buiten zitten. Gelukkig zijn er ook hier verschillende manieren om wespen op afstand te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een wespenval maken met zoetigheid en water, of gebruik maken van geurkaarsen met citronella. Wil je liever geen chemische middelen gebruiken? Dan kun je ook proberen om een nep wespennest op te hangen. Wespen zijn territoriale dieren en zullen hierdoor denken dat er al een nest aanwezig is en dus wegblijven.

Met deze tips kun je hopelijk knaagdieren en wespen op afstand houden in je tuin. Mocht je toch last hebben van muizen of wespen, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Muizen bestrijden en Wespen bestrijden kunnen namelijk lastige klussen zijn en het is belangrijk om dit op een veilige en effectieve manier te doen. Schakel hiervoor indien nodig een professionele ongediertebestrijder in. Zo kun je weer optimaal genieten van je tuin zonder ongewenste gasten!